Nem baj, ha nem tudod! Sokkal jobb okosan kérdezni, mint bután hallgatni.

csatt
0

A munka világában, az üzleti életben, de a magán életben is gyakran tanácstalanok vagyunk, nem tudjuk honnan informálódjunk, ha valamit nem értünk, nem vagyunk biztosak benne, kitől és hogyan kérdezzünk. Gondoljunk akár arra, amikor el akarunk helyezkedni egy új munkahelyen, és informálódni szeretnénk a cégről. Mennyire megbízható, mennyire tartja be, amiket ígér a munkavállalóinak, mennyire valós az a cégfilozófia és morál, amit kifelé mutat és ami a falak mögötti életet jelenti. De egy percig sem kell szégyenkeznie senkinek amiatt, hogy kérdései vannak, és ezekre szeretne választ kapni. Éppen ezért bátran, okosan, megfontoltan kérdezz, és ne szégyelld, hogy nem tudod! Ilyenkor persze szinte automatikusan felmerül bennünk a kétely, hogy „Mi van ha csak át akarnak verni, vagy kihasználva a tájékozatlanságomat anyagilag meg akarnak károsítani?” „Biztosan kinevetnek a hátam mögött, hogy milyen buta vagyok, hiszen még ezt vagy azt sem tudom.”

Olykor ez valóban így van. Az üzleti életben, mindenki érvényesülni akar, jobb pozíciókat üzleti lehetőségeket akar elérni és ami a legfontosabb, minél nagyobb profitra szert tenni. Ebben az alapvetésben minden cég, legyen akár kicsi akár nagy, egy személyes vagy multi, tökéletesen egyforma. A különbség köztük abban rejlik, hogy ezt a hőn áhított célt milyen úton és milyen eszközökkel igyekeznek elérni. Véleményem és tapasztalataim szerint ebből a szempontból két nagy táborra oszthatók az üzleti világ szereplői, de persze nem mindig minden fekete vagy fehér, van átmenet is. Én nemes egyszerűséggel csak a következő megnevezést adtam nekik:

1. Hazudósak:

Ők azok, aki gátlástalanul a szemedbe kamuznak. Ha meg akarnak szerezni téged, mint munkavállalót, szemrebbenés nélkül leígérnék neked az összes csillagot az égről. A kecsegtető ígéreteknek persze a töredékét sem tartanák be, és ha nem vagy elég szemfüles, esetleg túlságosan jóhiszemű a világnézeted, bizony hosszú időre behúzhatnak a csőbe. Na azért nem kell átesni a ló túloldalára és paranoid módon viselkedni, de figyeljünk és ha valami nem oké, kérdezzünk, tegyük szóvá!

2. Igazmondók:

Ők azok, akik tényleg korrekten játszanak, amit ígérnek – legyen az kicsi vagy nagy, kevés vagy sok – azt maradéktalanul be is tartják, nincs mézes madzag, amit csak húzogatnak a munkavállaló orra előtt, soha el nem érhető módon, és nincsenek váratlan, kellemetlen meglepetések sem. Ha szerencséd van és épp egy ilyen cégnél állsz munkába, akkor megnyugodhatsz, nem leszel átverés áldozata.

Az egyetlen megoldás, amivel valamelyest meg tudjuk különböztetni, és ki tudjuk szűrni, melyiknek lehet hinni és melyiknek nem, az, ha elsődlegesen átnézzük a cég weboldalát (már ha van neki) és az ott leírtakat összevetjük azokkal a válaszokkal, amiket a kérdéseinkre kaptunk a cégnél dolgozó emberektől, esetleg ismerősöktől, az internetes fórumok tartalmával, cikkekkel, amiket találtunk róluk, valamint a nyilvánosan elérhető cégjegyzékek adataival. Ha valami gyanúsat találunk, hallunk, annak jobb utána járni, hogy igaz-e.

Több online cégkatalógus található a weben. Vannak jobbak, amelyek több céget tartalmaznak és a cégekről gazdagabb információ szolgáltatást nyújtanak. De kinek melyik szimpatikusabb, mindenki válogathat kedvére, van miből. Kiinduló segítségként bemutatok két oldalt, amin lehet böngészgetni:

E-cégjegyzék: https://www.e-cegjegyzek.hu/

Előnye: Eléggé népszerű, könnyen kezelhető és átlátható oldal. Lehet keresni cégnévre, cégjegyzékszámra, adószámra, székhelyre (ha céget keresel). Ezen kívül van személykeresési funkciója is. Ha megtaláltuk a keresett céget, elég részletes adatleírást kapunk róla, de azt is mutatja, ha a cég már megszűnt.

Hátránya: Be kell bizonyítanod a rendszernek (többször is), hogy élő ember vagy, nem pedig egy robot. Picit idegesítő funkció, de nem annyira vészes. Az első fordulóban csak néhány adatot mutat meg a cégről. De ha itt a Tárolt cégadatok fülre kattintunk, akkor sokkal több adatot láthatunk.

Nemzeti Cégtár: https://nemzeticegtar.hu/

Előnye: Nem kevésbé közkedvelt, mint az előző oldal. A keresés alapja itt is a cégnév, cégjegyzékszám vagy az adószáma a cégnek. A találati listában az összes találatot felhozza a beírt cégnévre, ami valaha bejegyzésre került a cégtár adatbázisába. Jelöli az aktívakat és azokat is amik már megszűntek. Az adatok itt is kielégítő mennyiségűek, minden fontosat megtudhatunk.

A cégkeresésen kívül másban is tud segíteni az oldal, pl.: készíthető vele interaktív grafikon, amellyel részletes gazdasági elemzés állítható össze a magyarországi cégek alapításáról, megszűnéséről és eljárásaikról. Mindez tetszőleges területi, ágazati és idő bontásban.

Hátránya: Nem igazán tudok ilyet írni.

Related Blogs