Maradj optimista és építsd fel újra!

JaszberenyAllas.hu
0

Villámcsapásként értesülhetsz a telefonban kapott hírről, miszerint a lassan tizedik állásinterjút követően utasítanak vissza, mely alkalmak minél gyakrabban következnek be, annál inkább motoszkálhat benned egy kósza gondolat, vajon pályát tévesztettél-e évekkel ezelőtt.

Természetes, hogy pozitív tapasztalataid sokkal inkább ösztönzőleg hatna az adott feladatok egyre tökéletesebb elvégzésére, nincs ez másként persze a munkakeresés fázisaiban sem, ám attól, hogy a sikerek nem jelentkeznek sorozatosan törekvéseiben, attól még fennállhat a lehetőség, hogy megpillanthasd hőn áhított állásod. Kitartani a munkanélküliség fáziságban ugyan nem egyszerű, ám néha a legapróbb feladatok elvégzésével is messzemenő eredményeket érhetsz el. Csüggedésre már csak azért sincs okod, mert bizonyított tény, hogy a Központi Statisztikai Hivatal mintegy 20 évet felölelő adatai szerint a 20-24 kor közötti, pályakezdő álláskeresők minden egyes évben nehezebben találtak képzettségüknek megfelelő állást. Ugyanezen korcsoport már 14 évre a 98-as első éves értékhez képest 2-3 éven át ismétlődő fluktuációt követően több mint 13 ezer fős növekedést tendált, a pályakezdéskor közvetlenül elhelyezkedni nem tudók részaránya, komoly feladat elé állítva ezzel a kormányt. Hosszú távú céljaik között a családi vállalkozások olyan szintre hozatalát tervezik többek között, ahol a gazdasági bevételnek csaknem 50 %-át ilyen vállalkozások tennék ki, mellyel közvetve felértékelődhet még inkább a hazai munkaerő, írja a Magyar Idők.

Ilyen alapon, bár az aktuális munkaerő-piaci sajátosságok miatt gyakran előfordulhat, hogy nem kapsz közvetlen visszajelzést megannyi korábban már megpályázott pozícióval kapcsolatban, úgy sincs okod elkeseredni, hiszen személyes, vagy külső ok miatt, az viszont már bebizonyosodott, hogy elhivatottságod egy másik munkakör betöltésével érheted el. Ne feledkezz meg tehát a nehézségekkel tűzdelt periódusokban sem róla, hogy kimondottan egy hozzád leginkább illő állást kívánsz meglelni. Mielőtt megadnád magad a pályatévesztés többnyire téves elképzelésének, lehetőség szerint értékeld át újra, mely szakmai képességeknek vagy leginkább birtokában, ezzel együttesen pedig járj utána, melyek azok a kulcsfontosságú hiányszakmák, amelyekkel garantáltan, régióktól független képes leszel elhelyezkedni. Mint azt a médián keresztül több ízben, valamint a fenti adatok alapján is könnyen beláthatod, frissdiplomások után sem feltétlen kapkodnak a munkáltatók, elsősorban azért, mert nincs meg az állás betöltéséhez elengedhetetlen előzetes munkatapasztalat. Ha úgy érzed, minden kötél szakad és pályamódosításra szánod el magad, úgy érdekességképp már a múlt év végén kormányunk nyilvánosságra hozta a 2018/19-es lehetséges hiányszakmák listáját a Magyar Közlöny novemberi számában, melyek elvégzésekor magas a valószínűsége, hogy sikeresen be tudsz tölteni egy optimális állást.

Ugyan a nappali tagozatos kedvezményekre kevésbé hagyatkozhatsz, ám még 25 év felett is adott a lehetőséged, hogy OKJ-s felnőttképzésre jelentkezz, szűk 1-1,5 éves periódusú képzésekre például hiányszakmán belül is könnyűszerrel találhatsz, ilyen a villanyszerelői, vagy gépész felnőttképzés is. Amint gépészmérnöki diplomádat időközben egy gépészeti szakmacsoportú felnőttképzéssel egészíted ki, úgy szakterületednek igazi mesterévé is válhatsz, mert mind az elméleti, mind a gyakorlati munkafolyamatokba kompetensen beleláthatsz. A gépészmérnöki végzettségű műszaki szakember bár a múlt évben egyébként is keresett munkaerőnek minősült, ám nem érvényes ez minden műszaki irányzatú szakemberre. Levelező tagozaton, vagy felnőttképzés keretében többnyire hétvégéken tömbösítve is elvégezheted a nappali, jóval szétszórtabb képzési rendhez képest a tanfolyamokat, így egyrészt, ha részmunkaidős állást ideiglenesen nem is vállalsz, ám sokkal koncentráltabban készülhetsz modulzáró vizsgáidra. Köztudott, miszerint Jász-Nagykun-Szolnok megye ipari „túltengésének” időszakát éli, jóval dominánsabb gazdasági szerepet tölt be, szemben a közszolgáltatás ágaira, mégsem azok hátrányára. Ebből kifolyólag a közoktatásba, így természetesen a felnőttképzésbe is beépült a gépészeti képzések széles palettája. Ha mégis biztosra veszed, hogy felsőfokú végzettséged birtokában hamarosan a tanultakon belül is képes leszel elhelyezkedni, azzal kitűzött célod felé máris egy lépéssel közelebb kerültél. Itt azonban nem áll meg a folyamat, ugyanis a legtöbb állás, mihelyt feltöltésre kerül, a gyakorlottabb böngészők rögtön meg is pályázzák, így sokáig fontolgatnod az esélyeid nem érdemes, ha mást nem, a személyes interjún rendszerint kialakul egy kezdetleges kép benned a munkafeltételek és körülményekre vonatkozólag. Lehetőséged van a térségbeli naprakész, valamint digitális álláskínálati jegyzékből tájékozódni mint a jaszberenyallas.hu, de konkrét, a gyártási feladatokban alkalmazott gépészeti, vagy egyéb villamossági, műszaki pozíciókra is közvetlenül be tudjuk adni ezen az oldalon keresztül önéletrajzunkat. A lényeg, hogy mindaddig, míg nem hívnak be interjúra, folyamatos utóképzésre, hasznos ismeretek felvételére ösztönözd magad, ugyanis motivációs levelek fogalmazásával, önéletrajzod mind egyre tökéletesebbé tételével és az interjún esetlegesen előforduló kérdésekből is egyre több tapasztalattal gazdagodhatsz.