Hogyan találjunk munkát kisvárosokban?

VarpalotaAllas.hu
0

A kisvárosok nagyszerű helyek lehetnek letelepedés szempontjából, ha az ilyen élőhelyek kondícióihoz megfelelő vérmérséklettel rendelkezünk. Lehet, hogy nem történik az ilyen helyeken annyi minden, mint a nagyobb metropoliszokban, de gyakran akad sok tennivaló, ha tudjuk, hol kell keresnünk.

A kisebb városok általában egyszerűbb közlekedés, alacsonyabb életköltségek és egy szorosabb közösség lehetőségét kínálják. A munkahelykeresés a kisvárosokban azonban könnyen nehézkesnek bizonyulhat. Érvényes ez az olyan települések esetében is, mint azok amelyek, egy nagyobb város vonzáskörzetében helyezkednek el, és amelyekre a szuburbanizációs folyamatok határozott megmutatkozása jellemző. A budapesti agglomeráció területén található településgyűrű valamennyi tagjára jellemző egy nagyobb multinacionális vállalat gyártelepének jelenléte, ezzel együtt a fővárosból elvándorló népesség, valamint a vidéki területekről az ország központjának irányába terjeszkedő lakosság ilyen elővárosokban való letelepedése. Az ilyen kondíciók mellett a munkahelyek szegényes választékából fakadóan, illetve a munkaerőpiac telítettsége miatt sokkal nehezebbé válik az álláskeresés. Azonban ha egy kicsit másképp kezdünk bele a munkakeresés folyamatába, mint ahogy egy nagyobb város esetében tennénk, akkor valamivel könnyebben rátalálhatunk a számunkra megfelelő pozícióra.

Fontos az álláskeresés multimedialitása

Annyira megszokottá vált már manapság az a tény, hogy szinte bármit elérhetünk online, hogy sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni az újságok hirdetéseiről. Gyakran ez egyáltalán nem is okoz problémát, hiszen a legtöbb nyomtatásban megjelent tartalom online felületeken ugyancsak megjelenik, de a kisvárosok esetében azonban még mindig vannak olyan állásajánlatok, amelyek kizárólag a helyi napilapokban vagy kereskedelmi iratokban jelennek meg. Így a városi állásportálok böngészése mellett mint a varpalotaallas.hu érdemes a helyi kiadványok időnkénti átvilágítása is.

Nélkülözhetetlen a rugalmasság

Attól függően, mennyire kicsi az adott város, amelyben munkát kívánunk találni, előfordulhat, hogy nem fog rendelkezésünkre állni a legkülönlegesebb pozíciók széles kínálata, és az is előfordulhat, hogy bizonyos munkakörök egyáltalán nem is léteznek az adott térségben. Ha egy bizonyos szakmában dolgoztunk éveken keresztül, egy kisebb városban nehéz lehet ugyanazt a pozíciót fellelni, de ez véletlenül sem jelenti azt, hogy teljesen új karrierbe kell kezdenünk, sokkal inkább jelenti azt, hogy el kell gondolkoznunk, olyan munkalehetőségeken, amelyek némileg csatlakoznak korábbi munkatapasztalatainkhoz, esetleg szakmánkhoz. Ha végképp nem találnánk a szakmánk szempontjából megfelelő pozíciót, az ilyen kisvárosok ipari tevékenységéből fakadóan számos olyan betanított munka állhat rendelkezésünkre, amelyekhez nem szükséges semmilyen szakmai előképzettség.

Törekedjünk a személyes kapcsolat megtartására

A kisvárosok esetében ugyanis a metropoliszokban alkalmazott legtöbb munkakereső stratégia felhasználható, viszont a kisebb városok szorosabb közössége miatt érdemes egy szociális háló kiépítése. Járjunk el a térségben esetlegesen megrendezett karriereseményekre, illetve csatlakozzunk helyi közösségcsoportokhoz.

Ezeket betartva amellett, hogy esetlegesen új barátokat is szerezhetünk, velük együtt ajánlatokat is kaphatunk, így nem kerülhet elénk túl nagy akadály az álláskeresést illetően.