Hogyan találjunk rá álmaink állására?

BiatorbagyAllas.hu
0

Tizennyolc évesen az ember még nem biztos, hogy el tudja dönteni, hogy merre is induljon el az életben. Biztos valamennyiünknek van olyan tapasztalata, hogy nem tudott arra a kérdésre konkrét választ adni, hogy mivel is szeretne foglalkozni az iskola befejezése után. De mihez kezdhetnek azok, akik ebbe a helyzetbe kerülnek?

Nos, a világunk jelenlegi állása szerint ez a probléma fiatalok és felnőttek egész sokaságát érinti. Ma már nem csupán elhatározzuk magunkat egy adott karrier mellett, amely egész életünkben fix megélhetést biztosítva végigkísér minket. Napjainkban már sokkal inkább az a jellemző, hogy több munkahelyen, különböző területeken, különböző pozíciókban történő foglalkoztatás után találjuk meg csak a számunkra legideálisabb állást.

De a rengeteg opciót elnézve jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan találjuk meg azt a pályát, amelyik a számunkra a legmegfelelőbb volna?

Először is érdemes összegyűjtened erősségeidet. Ha kell, akkor akár egy lista formájában próbáld meg összegyűjteni legjobb tulajdonságaidat és legerősebb képességeidet, hogy nagyjából meg tudd határozni, milyen területeken tudnál helytállni. Ha ez a fajta önanalízis nem válik be, akkor segítségül hívhatod a Myers– Briggs-típusindikátor nevű személyiségtesztet is, amely viszonylag pontos és részletes leírást ad tulajdonságaidról, és az olyan állásokról, amelyekben valószínűleg kényelmesen éreznéd magad.

Gyűjtsd egy csokorba tapasztalataidat. Ha esetleg a múltban volt már korábban munkahelyed, akkor érdemes felelevenítened azokat a tapasztalataidat, amelyeket pozitívan vagy kifejezetten negatívan éltél meg. Ezt akár az iskolai élményeiddel kapcsolatban is használhatod. Idézd fel, melyek voltak azok a tantárgyak, amelyekben jeleskedtél, és amelyek élvezettel töltöttek el, miközben tanulhattál róluk, illetve azokat, amelyeket kifejezetten nem szerettél, vagy halálra untattak, és nem is igazán értetted, hogy miért kötelességed azt tanulni.

Beszélj annyi emberrel, amennyivel csak lehetséges. Próbálj meg minél több karriertanácsot és információt begyűjteni másoktól. Érdeklődj a számukra legjobban bevált munkahelyeikről, de érdemes lehet motivációikról is kifaggatnod őket. Ezt nem csupán olyan emberekkel csinálhatod, akiket személyesen ismersz, de az általad nagyra tartott személyek pályájáról is bőven informálódhatsz az internet segítségével.

Amennyire csak erőd engedi, próbáld fejleszteni önmagad. Iratkozz be valamilyen képzésre, válassz egy új hobbit, vagy valamelyik már meglévőt próbáld a legmagasabb szintekre emelni, olvass könyveket.

Próbáld meg a számodra legmegfelelőbb munkakörnyezetet elképzelni. Vázold fel önmagad számára, hogy melyek azok a kondíciók, amelyek között a legkényelmesebben éreznéd magad: esetleg egy irodában vagy egy műhelyben, emberek között, vagy inkább egyedül?

De a lényeg igazából az, hogy valami olyasmit csinálj, ami boldoggá tesz.

Ha ezeket képes vagy nagyjából előre felvázolni magadban, akkor nem marad más teendőd hátra, mint felütni a városod álláslehetőségeinek gyűjteményét, és kikeresni a számodra legmegfelelőbb pozíciót akár a biatorbagyallas.hu portálon. Ha a vendéglátás, a kereskedelem területén tetszik meg egy lehetőség, akár szakmai előképzettség nélkül is elküldheted jelentkezésed, de a szakmunkák terén is könnyen megtalálhatod a készségeidhez legideálisabban illeszkedő pozíciót.