Nem csak a mi érdekünk, hogy legyen állásunk

men-1979261_1920
0

Ha befejeztük a tanulmányainkat, akkor elérkezik az ideje annak, hogy munkát vállaljunk. Az iskolában sokan azt várják, mikor lesz már vége, de ha kilépnek a valós életbe, akkor bizony rádöbbenek, hogy sokkal jobb lett volna az iskolapadban maradni. Szerencsére egészen az egyetem végeztéig járhatunk iskolába, ez nagyjából 24-25 éves korunkra ér véget érhet, ezután pedig az álláskeresés marad csak. Mivel pályakezdőként nincs elegendő tapasztalatunk a munka terén, így érdemes többféle módon megpróbálni a munkavállalást. Különböző álláslehetőségekről informálódhatunk többféle módon. Először is a ma olyan népszerű internetes oldalról közelíteném meg.

Álláshirdetést biztosan láttunk már az újságban. Ma már ugyanilyen, vagy ehhez hasonló hirdetések találhatóak meg az interneten, mondhatni apróhirdetések. Pár kattintással elérhetővé válnak a legjobb munkák, az igényeknek megfelelően leszűkítve akár. Az egyetemen végzett hallgatók diplomát kapnak a kezükbe, amely megkönnyíti az álláskeresést, ugyanis a cégek kapkodnak a szakemberek után, ezt a szakemberhiány országos problémája okozza. A nagyobb állásportálok, amelyekből bőven van az interneten, olyan munkát kínálnak, mint a mérnöki, irodai, de gyakornoki állásokat is tartalmaznak a pályakezdők számára. Az egyetemeken már a gyakorlati helyszín is sokszor egy nagyobb vállalat, amely a legjobbakat már a tanulmányaik előtt leszerződtetik, és a diploma után azonnali lehetőséget adnak a munkavállalásra. A céget felkereshetjük személyesen is, ahová jelentkezni szeretnénk, így több tapasztalatot szerezhetünk, a személyes találkozó pedig sokkal ember közelibb. Mivel az államnak is fontos, hogy egyre többen vállaljanak munkát a munkaerő-piacon, így számos lehetőséget adnak arra, hogy hatékonyan keressünk munkát. Az egyik legismertebb eszköz a munkaügyi központ, amely nagyobb városokban található, Békéscsabán, Gödöllőn, Budapesten, stb. Ide beregisztrálják az álláskeresőt, és a legfrissebb állásajánlatokat kínálják az igényeknek megfelelően. Esetleges képzéseket is támogatnak, ha szükségszerű. Ha beregisztráltunk, akkor már könnyebb a dolog, mert álláskeresési járadékkal segítik a sikeres munkakeresést.

A kevésbé képzett, egyszerű szakmunka is egyre nagyobb szerepet kap hazánkban, aminek egyik jelentős oka a kivándorlás. A friss szakemberek ugyanis a jobb megélhetés reményében külföldre utaznak, és ott vállalnak munkát. Ez a külföldi vállalatoknak nagyon előnyös, mert a nem hazai állampolgárokért nem kell annyit fizetni, és a nekik átlagosnak vélt bérezés az idegen embernek busásabb jövedelem, mondhatni kétszeresét kapja a munkájáért. És mindenki szereti, ha megbecsülik a munkáját. A munkaerő viszont nekik is kell, hiszen országonként előfordulnak súlyosabb szakemberválságok. Ha az egyik országban sok a mérnök, a másik országban sok az egészségügyi dolgozó, akkor egymás országába vándorolva fellendíthetik annak gazdaságát, és ők maguk is jobban keresnek. Természetesen az országok nem szeretik, ha kivándorolnak a szakembereik, ezét röghöz kötéses módszerrel az államban való munkavállalást kényszerítik rá a lakosságra, amely nem sikerült eredményesen az eddigi években. Lényegében az állam támogatja a hiányszakmákat, cserébe viszont bizonyos ideig a hazánkban kell munkát vállalnunk. Esetleges képzéseket is támogatnak, ha szükségszerű. Ha beregisztráltunk, akkor már könnyebb a dolog, mert álláskeresési járadékkal segítik a sikeres munkakeresést, továbbá közvetítőcégeken keresztül irányíthatnak esetleges munkahelyekre.

Kapcsolódó blog bejegyzések