Minden segítséget vegyünk igénybe munkakeresésnél!

GyorAllas.hu4_mon-allas.hu
0

Álláskeresés során igénybe vehetünk különböző segítségeket. Megkérdezhetjük közeli barátainkat, vagy ismerőseinket, hogy tudnának-e nekünk segíteni az elhelyezkedésben. A kapcsolatok nagyon is számítanak akkor, amikor új munkát keresünk.

A vállalatok is először kapcsolati úton keresnek munkaerőt bizonyos pozíciókra. A közép vagy felső vezetés rákérdezhet a többi munkavállalónál, hogy van-e olyan ismerősük, aki éppen munkát keres. Köztudott, hogy az állások 60%-át ismeretség útján töltik be a kisebb és nagyobb vállalatok. Azonban a barátok, és ismerősök sem tudnak mindig segíteni nekünk a nehéz helyzetekben. Ilyenkor sem szabad feladni a küzdelmet, mert vannak még lehetőségeink. A területileg illetékes Munkaügyi Központok a segítségünkre lehetnek. Ameddig nincs munkánk, a társadalombiztosítást magunknak kell fizetnünk. Ez azt jelenti, hogy minden hónapban megközelítőleg 8000 Ft-ot kell fizetnünk. Amennyiben beregisztrálunk a Munkaügyi Hivatalba, úgy nyilvántartanak minket, mint regisztrált álláskeresőt. Továbbá ameddig nem találunk magunknak munkát, addig a Munkaügyi Központ finanszírozza számunkra a társadalombiztosítást.

A regisztrációhoz magunkkal kell vinnünk minden olyan személyes iratot, amelyek alapján be tudnak minket azonosítani, és fel tudják venni adatainkat. Személyigazolványunk mindenesetben legyen nálunk, de ha éppen újat igényelünk, vagy lejárt, akkor jogosítványunkkal is tudjuk magunkat igazolni. Iskolai végzettségünkre is szükség lesz, mert az ügyintézők fel fogják tölteni végzettségünket a rendszerbe. Nyugodtan mondjuk meg az ügyintézőknek, hogy milyen munkakörök érdekelnek bennünket. A regisztráció után igénybe tudjuk venni a Munkaügyi Hivatal szolgáltatásait, mint például a karrier tanácsadást. Napjainkban számos szakma van, amelyek közül nehéz választani. Amennyiben igénybe vesszük a karrier tanácsadást, úgy világossá válhat számunkra, hogy melyik az a terület, amely szimpatikus lehet a számunkra. Ha ez nem lenne elég, akkor kitölthetünk az interneten különböző személyiségi teszteket is, melyek szintén arra szolgálnak, hogy kiderítsük, miben vagyunk a legjobbak. A Munkaügyi Központ és köztünk létrejön egy ún. együttműködési megállapodás, amelynek eleget kell tennünk. Vállalnunk kell azt, ha három hónapon belül nem találunk munkát, akkor vissza kell mennünk a kirendeltséghez ellenőrzésre. Továbbá ha találtunk munkát, akkor a munkakezdéstől számított 15 napon belül be kell jelentenünk a Központnak, és töröltetni kell magunkat a nyilvántartásból. Ez mind a mi felelősségünk.

Álláshirdetéseket találhatunk a Munkaügyi Központban is, de ha szörfözünk a neten, akkor a Google keresőbe írjuk be az állások Győr kulcsszavakat, és a GyorAllas.hu portálon szakmánknak megfelelően több hirdetésből is lehet válogatni. Fizikai és szellemi munkák közül egyaránt tudunk választani. A portálon adjuk fel saját álláshirdetésünket, amelyben részletesen leírunk mindent, ami magunkkal kapcsolatos: hol tanultunk korábban, milyen munkatapasztalatokra tettünk szert, milyen tulajdonságokkal rendelkezünk, hol szeretnénk dolgozni. Minél részletesebb a hirdetésünk annál jobb, mert a vállalatok is több információt megtudnak rólunk. Ha minden adatot megadtunk, akkor ellenőrizzük le hirdetésünket, és hagyjuk jóvá. A mérnöki állások pozícióit is pályázzuk meg, ha érzünk magunkban elszántságot a terület iránt. Nemcsak a mérnöki, de az informatikai állások is jól jövedelmeznek, és akár külföldön is elhelyezkedhetünk különböző pozíciókban. A közösségi oldalakon is olvashatunk akár mérnöki álláshirdetéseket is.

Kapcsolódó blog bejegyzések