Az álláskeresés nem kis munka

NagykanizsaAllas.hu2_mon-allas.hu
0

Nagyon sokan mondják felnőttek, hogy az iskola könnyebb volt, mint a mostani munkahely. Az iskolások pedig minél hamarabb szabadulni szeretnének az iskolapadból és világot látni.

Szó szerint minél hamarabb, tehát az általános iskola után, az egyetemig tehát nagyon kevesen jutnak el. Főként az érettségizettek döntenek úgy, hogy munkába szeretnének állni, nem mennek továbbtanulni. Ennek az oka az, hogy minél hamarabb szeretnék, hogy önálló keresetük legyen. Persze ez nem rossz hozzáállás, csak sajnos ez nem viszi előre a társadalmat, a gazdaságot. Van, aki a szüleit szeretné támogatni, van, aki szeretne függetlenedni másoktól, ezek szép célok és indokok, csak sajnos amint kilépnek a nagybetűs életbe, hatalmasat csalódnak. A legnagyobb tanulság, amelyet az első pár hónapban levonhatnak az a következő: a tudás hatalom. És nem is kevés hatalom. Az alulképzett embert semmibe veszik, és a fizetése is nagyban függ a végzettségétől.

A munkakeresés nehézsége mindenkit egyaránt súlyt, még a friss diplomásokat is, de tény, hogy ők sokkalta jobban fognak keresni, ha a szakmájukban sikerül karriert kiépíteniük, de már az alap műveltségüket is jól megfizetik. Tehát, bárki is szeretne munkát vállalni, az bizony elég sok időt felemészt majd, több hónapot is akár. Ez azért van, mert vagy szakmai túltelítettség van az országban, adott városban, vagy sokkal képzettebb álláskeresők is pályáztak az állásra, pozícióra. A tétlen hónapok ellen akár egy tanfolyamra is elmehetünk, amelyet munkaügyi központok finanszíroznak. A diplomások azért juthatnak erre a tehetetlen sorsra, mert elvárják a munkahelyek a meglévő tapasztalatot, ami egy ördögi kör, mivel a tapasztalatszerző hely is tapasztalatot várna el, így elég nehéz kiépíteni a stabil munkahelyet. Szerencsére az egyetemeken a gyakorlatra is nagy hangsúlyt fektetnek az elmélet mellett, így a szakmából már szerezhetünk tapasztalatot egy gyakorlati helyként kijelölt cégnél, amely által jobban megismerhetjük az adott szakmát, így még elállhatunk tőle, ha nem nekünk való. Persze ez elpazarolt éveket jelentene, ezért érdemes alaposan kiválasztani a megfelelő pályát. Erre pályaorientációs foglalkozásokat tartanak már középiskolában is.

Ha kiválasztottuk az állásunkat, akkor állásinterjúra kell mennünk, ami személyes elbeszélgetés révén valósul meg, ez előtt azonban önéletrajzot kell beadnunk, fényképeset vagy anélkülit, az igényeknek megfelelően. A referenciáinkat, a végzettségünket feltüntetve eldönthetik, hogy érdemes-e velünk foglalkozni. ha igen, akkor visszafogott, alkalomhoz illő öltözékben kell megjelennünk és beszélgetnünk önmagunkról, amihez egy kis előzetes önismeret szükséges, de tesztet is írathatnak velünk. Később értesítenek arról, hogy alkalmaznak-e, vagy sem. Ha igen, akkor az első munkanapon is rengeteg megpróbáltatás ér majd minket. Összességében tehát a munkakeresés nem kis feladat elé állít bennünket, mert közel sem olyan egyszerű és gyors, mint hinnénk, pláne referenciák nélkül. A legtöbben ilyenkor tanfolyamokra jelentkeznek, ami nem jelent hátrányt, ugyanis egy jó mérnök például folyamatosan képezi magát, hogy versenyképes maradhasson. Ha elsőre nem sikerült elhelyezkedni, a tanfolyam után nagyobb eséllyel fog sikerülni. Manapság szakember és szakember között is nagy a különbség, és sokan mennek ki külföldre, a jobb bérezés miatt. Emiatt ugye szakemberhiány van, de nagyon megválogatják őket még így is. Különböző szakmák közül válogathatunk akár építőiparról van szó, akár termelésről, mezőgazdaságról a NagykanizsaAllas.hu weboldalon.

Kapcsolódó blog bejegyzések